Surfilaager 2008 kokkuvõte

Sel aastal kolis siis surfilaager nõvalt saaremaale, Mändjalaga. Läksin kohale kolmapäeva õhtul, kuna neljapäevaks lubas head tuult. Polnud juba kaks nädalat korralikult sõita saanud oma liigese vigastuse pärast. Vigastuse sain Pärnu lennuvälja krossirajal. Nii nagu lubatud oli tuul neljapäeval väga hea ja tuli korralik sõidupäev. Läksin peale kell 9 hommikul ja tulin veest välja alles kuskil kell neli õhtul. Neljapäeva õhtul oli rahulik tiksumine väike vesipiip ja toredad sõbrad ning miljon miksi, suurim küsimus loomulikult, miks ma ei joo:). Vastus lihtne ei taha!!!. Reede hommik oli suht sama nagu neljapäev, Hommikul kell 9 vette ja kuskil pealelõunat veest välja. Kuna vesi on hetkel igal pool Eestimaal suht madal, siis kalda alla ei tahtnud väga end lõhkuda. Põhiliselt kargasin HP-sid, pisut erinevaid kiteloope ja loomulikult tegin kõrgushüppeid :) üle lippude. Mul on tunne, et mingil hetkel läheb äri üle idiootsuseks. Need lipud on ehtne näide sellest. Kui surfipoed topivad kalda lähedale vette suures koguses lippe ja surfarid ei saa tänu sellele surfata, ja peavad surfilaagri rannalt eemale minema, siis kus on see inimeste taiplikus. Me kes võitleme kõige rohkem ranndade puutumatusega topime ise kogu ranna ja lisaks veel mere ka sodi täis – palju õnne :). Kõigele lisaks helistab mulle laagri korraldaja ja küsib, miks surfatakse kõrval rannas, seal on teine üritus ja surfarid segavad seda, seega lihtne vastus, et surfirand on sodi täis ja sõita ju seal ei saa. Õhtul tegime veits mürtsu ja käisime ka Diivas, väga lõbus õhtu oli.  Laupäeval oli nõrgem tuul, plaanis oli teha võistlus, aga kehvad tuuletingimused ei võimaldanud seda. Lisaks hakkas ka pisut vihma sadama ja ma sõitsin ainult paar tundi. Peale lõunat tiksusime Georg Otsa Spaas. Õhtul tiksusin siin ja seal ning käisin ka surfhouse telgis isehakanud konserti vaatamas. Seal oli täitsa naljakas, kuna lätlased õpetasid Eestlastele kuidas peab surfielu elama ja chillima. Pühapäev vaatasime üle ilmastiku tingimused ja tegime otsuse, et kitevõistlus lükkub taas edasi. Jõudsin peale lõunat Pärnusse ja sain veel kolm tundi pärnus surfata oma flatyspotis ja Pärnu rannas. Nüüd pisut sappi ka -minu teada oli laagris ligikaudu tuhat inimest, seega poole vähem kui eelmine aasta. Suurim põhjus ülikallis laagrhind. Laagri osavõtu tasu oli 300 eeki, telkimine 300 eeki ( eelinfos oli 100 eeki), auto sissesõit 25 eeki, iga inimene 35 eeki, pesemine 35 eeki, auto parkimine 300 eeki, toidu kord minimaalselt 100 eeki, praamipiletid kuskil 400 eeki ja kütus 1000 eeki. Minimaalselt läks see laager maksma 2400 plus toit u 1000 eeki. See vast oli ka suurim põhjus miks, inimesed sinna laagrisse enam ei tulnud. Laagri suurim sihtgrupp olid alaealised alkohoolikud. Noorte seas on levinud jutt, et surfilaager on parim koht, kus saab täiesti vabalt alksi panna ning kanepit ja kokat tõmmata. Küsisin ka mõnelt, et kas ta ka surfab, siis oli vastus, et seda küll ei viitsi, niisama on ka lahe. Meie ümbruses oli mitu alaealiste noorte punti, kus istuti viinalaua taga komapäeva hommikust kuni pühapäevani. Ma väga loodan et kunagi saab surfielu võitu komertsist ja napakast populaarsusest ning muutub taas surfikogukonna ühisürituseks. Teine võimalus on et tuleb juurde teine surfilaager, mis on mõeldud surfaritele. Topul juba toimus sell aastal sarnane asi. Kuna Kitecamp 2008 on augusti alguses, siis on viimane aeg surfilaagri vigadest õppida ja korraldada see laager surfaritlel.

10 thoughts on “Surfilaager 2008 kokkuvõte

 1. karm jah nende noorte alkohoolikutega, kust meile see järelkasv tuleb kui nii edasi läheb ja surfamise asemel tina pannakse… Peale sinu kommentaari isegi hea meel et seda sebimist ette ei võtnud päevaks kohale ronida.

 2. Tulebki kokku mingi odava pakkumise egiptuse vms reis :) Eriti karm tuleb kokku, kui terve familyga sinna minna. kümpane laks plaksust.

 3. Olen osaliselt nõus sinuga ja eriti selles, et mingeid suuri lavasi kus popstaarid esinevad, tabletimuusika ja noored kes ainult jooma tulevad. Viimast on küll kahjuks raske välistada, sest see on rohkem inimestest kinni. Hindade suhtes võime ju ka alati nuriseda, kuid selge on see et hinnad kõikjal tõusevad ja samas oli võimalus käia Nasva poes ja ise endale süüa teha. Laagrimaks ei olnud ju kallis võrreldes eelmiste aastatega. Mul läks laager maksma kogu perele 700 + kohalesõit (käin ka Ristnas sõitmas ja selle kallal pole mõtet nuriseda) + Söök (söön ka kodus olles) See et lipud vette pandi ei ole sodi ja mind kes Formulaga sõitis see küll ei häirinud, pigem jattis just ägeda üldpildi. Keegi ei käsi teil oma kilekottidega ranna ääres eputada, eriti veel kui surfiga alustajad seal surfama õpivad. Mina jäin küll rahule, sest kõige tähtsam oli see et rand oli neile kes tegelikult ka tahtsid surfiga alustada nende kõikide päevada jooksul IDEAALNE

 4. Päikest ja tuult oli, rand oli ideaalne, neljast päevast kolm sai sõita, süüa sai ise teha, seltskonda sai ise valida, ühtegi kurja purjelaudurit ka ei näinud, kõik mahtusid ära, ühesõnaga väga õnnestunud üritus oli.

 5. Tõsi ta on, et saarele kohalejõudmine (kütus, praamipiletid, telkimistasu) teeb asja pisut, kallimaks, kui varasematel aastatel, aga samas kui ise mingil muul ajal perega lihtsalt saarele puhkama ja surfama sõita, siis ega eriti odavam ei tule. Ja pealegi pakun, et tänu sellisele asukohale jäi kohale ilmumata üsna suur hulk lakkuvaid ja ülbeid ja räuskavaid rullnokkasid. Tuldi varem Tallinnast Nõvale kohale vaid üheks õhtuks läbustama ja jooma. Mändjalale jätsid sellised ilmselt tulemata. Tatiseid ja lärmavaid noorukeid oli selgi korral, aga pole ka midagi imestada, kui rahvasu räägib, et see on koht kus alaealised julgelt kontrollimatult juua saavad ja tabletimuusika kella 4-ni hommikul ajusse taob.
  Henry kommentaaridega üldjoontes nõus. Ainult et kui oled purjelaudur ja ise kas ei taha või ei suuda või ei oska lohega veele minna, siis teiste meeste kilekotilennutajateks sõimamine näitab vaid mehe väiksust ja mitte kõige vägevamat ajupotentsiaali. Sry

 6. Suht raju oli. Sõita sai kaa. Meeldis küll. Narko muusikat ei kuulanud ja Huhuu ning lätakate isetehtud kontsert oli hää :) . Aga raha läks küll vist palju :P

 7. Soovitus liikuge ühistranspordiga :D Ma tulin bussiga, jõudisn reede õhtul kohale, ja ootasin hommikut, et saaks võistelda. Aga kahjuks võistlus jäi ära. Aga sõita sai ikka see on positiivne :D

 8. jube kiht oli küll laager
  sain mingi touchi ka kätte selle kitege..
  ja ossi mussi ka tegelt üldse ei kuulnud .. aga jah 60 40 % suurem osa olid ikka need inimesed kes sinna jooma tulid :D
  ma sain küll jube hästi hakkama..
  400 pilet
  400 alko ja söök
  pole autot pole probleemi .. vajusin sinna ka magama ikka kus ise parasjagu olin :P

 9. ma ka nõustun enamaltjaolt henry ja gunnariga. mullegi käis pinda see seltskond, kes seal jube lahedalt üleni surfibrand riietes alkot ja “mida igaens”b muud tarbis. aga kuidas me neid “õigeid” surfareid ja laagrilisi “valedest” eristama hakkame? see, et surfiliidu liikmetele asi soodsam, on juba eelis ning võibolla tuleks seda eelist ka rohkem rõhutada. see aga võib omakorda alustajad eemale peletada. kui me hakkame rakendama sellist autokraatlikku korda suhtumist evima, siis oleme nagu Gorba eelne kompartei. teate ma pole selle liige kunagi olnud ega kavatse ka hakata. surf on rakse ning pühendumist nõudev asi ja küll nad ise kord ära kaovad. kui nad meid aga liialt segama kipuvad, siis paneme koos paika. me ei ole ometi kari memmesid. küll me jobudega ka hakkama saame. mina ja minu naine ning lapsed jäid igatahes surfilaagriga igati rahule. oli piisavalt tegevust minu 2 ja 6 a põnnile ning mu abikaasale. kusagil miujal ei ole võimalik näha ja kuulda nii palju hüva surfinõu. liskas muidugi sõbrad. Sind Margus oli ka väga tore kohata üle pika aja. siinkohal tänud KÕIGILE korraldajatele! oleme siis kõik sõbrad edasi ja ärme salli enda seas ebaeetilist elementi
  PS. kallis pidi olema ka siis kui käed ümber kaela ;-)